15 Air Terjun di Tasik Toba, Senarai Air Terjun Cantik di Danau Toba, Sumatera Utara

Tasik Toba dipenuhi dengan air terjun yang menakjubkan. Berkat limpahan hujan, air terjun di Tasik Toba akan mengaum dengan kuat dan sangat menakjubkan untuk dilihat. Anda akan menjumpai air terjun dari air terjun yang kecil hingga yang tertinggi dengan pemandangan yang cantik dan mempesonakan, dari air terjun yang mengalir ke Tasik Toba hinggalah air terjun yang jatuh terus ke dalam tasik Toba.

Sebelum anda tergesa-gesa melawat ke Tasik Toba, anda perlu melihat pakej ke Danau Toba dengan agenda melawat salah satu air terjun yang terkenal di Tasik Toba. Berikut untuk memudahkan anda bercuti ke tasik terbesar di Indonesia. Tidak mahu kecewa dan risau tentang segala persiapan perjalanan, baring sahaja dan lihat tawaran kami di bawah:

Lihat juga tawaran kami:

Selain menawarkan Pakej Percutian ke Medan Danau Toba dan lawatan air terjun di atas, anda juga boleh melihat tawaran kami di bawah:

Danau Toba telah menjadi salah satu destinasi pelancongan popular di Indonesia. Dengan hutan hijau, perairan air tawar yang biru dan pemandangan Tasik Toba yang menakjubkan, ia mengundang ramai pelancong untuk melawat. Terletak hanya empat jam dari pusat bandar Medan, Tasik Toba mempunyai pelbagai jenis pelancongan di Indonesia bermula dari pantai cantik di Danau Toba, panorama bukit di Danau Toba sehinggalah air terjun yang indah yang sangat menakjubkan untuk dikunjungi.

air terjun di Tasik Toba

Baca Juga:

Tasik Toba bukan sahaja terkenal dengan tasiknya yang cantik. Air terjun di Tasik Toba juga menawarkan pemandangan yang menakjubkan dan sangat best untuk dikunjungi. Berikut adalah senarai air terjun tercantik di Tasik Toba yang boleh anda jadikan rujukan senarai lawatan anda:

 • 1. Air Terjun Situmurun

Air Terjun Situmurun merupakan salah satu air terjun tercantik di Tasik Toba yang mana airnya terus jatuh ke Tasik Toba. Air terjun ini mempunyai ketinggian 70 meter dengan 7 tingkat. Air terjun ini terletak di Kampung Situmurun, Kecamatan Lumban Jalu, Kabupaten Toba Samosir atau kira-kira sejam dari Parapat atau 70 kilometer dari Balige.

Umumnya pelancong yang melawat ke air terjun ini menggunakan bot di mana anda boleh melihat pemandangan air terjun yang cantik dari dekat. Selain itu, melawatinya dengan menaiki bot anda juga boleh menaiki jetski dan juga boleh berenang berhampiran air terjun. Tetapi anda perlu berhati-hati jika berenang terlalu dekat kerana aliran air yang jatuh ke dalam tasik sangat deras.

Untuk sampai ke lokasi air terjun, anda boleh menyewa kapal layar atau bot laju dari bandar Parapat, tepatnya di Pelabuhan Tigaraja atau Pelabuhan Ajibata. Anda juga boleh menyewa bot di Atari Beach Hotel. Perjalanan ke air terjun mengambil masa lebih kurang 45 minit. Selain menikmati keindahan air terjun, anda juga boleh menikmati keindahan landskap, bukit bukau dan tasik biru.

 • 2. Air Terjun Efrata

Air Terjun Efrata merupakan salah satu air terjun tersembunyi yang terletak di Kampung Sosor Dolok, Daerah Harian, Samosir. Air terjun ini mempunyai ketinggian lebih 20 meter dengan keadaan air terjun yang lebar sehingga 10 meter yang menawarkan pemandangan yang sungguh cantik.

Setibanya di lokasi, anda akan mendengar bunyi air yang deras memercik dengan suasana yang sejuk dan pemandangan yang menakjubkan. Air terjun ini masih sangat semula jadi dan tersembunyi. Di lokasi tersebut anda juga boleh melihat hutan yang tebal dan menghijau. Air Terjun Efrata kini mula diminati pelancong sehingga tempat ini menjadi salah satu tarikan pelancong yang wajib dilawati di Samosir.

Apabila anda berkunjung ke Samosir dan Tasik Toba, rasanya tidak lengkap jika anda tidak melawat ke air terjun ini. Air terjun yang tinggi dengan pemandangan alam semula jadi diiringi tebing batu yang menawarkan pesona kecantikannya yang tersendiri. Walaupun ia terletak di kawasan terpencil, ia tidak sukar untuk mencari lokasinya.

Selain pepohonan yang menghijau dan suasana yang sejuk, anda juga akan melihat hamparan sawah yang terbentang luas. Pemandangan ini amat sukar ditemui di tempat lain di bandar-bandar besar di Indonesia. Anda akan berasa dekat dengan alam semula jadi jika anda melawat tempat ini. Anda juga boleh menangkap gambar instagramable di tempat ini.

 • 3. Air Terjun Sipiso-piso

Air terjun Sipiso-piso adalah salah satu air terjun tertinggi di Indonesia dan merupakan salah satu tarikan pelancong yang paling popular di Sumatera Utara. Air terjun ini mempunyai ketinggian 120 meter yang terletak di hujung utara Tasik Toba, tepatnya di Kampung Tongging, Daerah Merek di Tanah Tinggi Karo.

Air Terjun Sipiso-piso terletak pada ketinggian kira-kira 1,300 meter dari aras laut dengan air jatuh secara menegak. Air terjun ini terletak di pinggir tasik gunung berapi yang mengalir ke Tasik Toba melalui Sungai Panajabolon. Air terjun ini mempunyai pemandangan yang menakjubkan dikelilingi oleh pemandangan tanah tinggi dengan pemandangan air terjun yang menakjubkan.

Di antara tebing yang menjulang tinggi, anda akan melihat air terjun yang dihiasi dengan pokok-pokok hijau. Untuk melihat pemandangan air terjun yang menakjubkan dari bawah, anda perlu menuruni lebih 500 anak tangga yang diperbuat daripada batu leper yang anda akan menghabiskan masa hampir sejam untuk turun.

Jika anda tidak boleh menuruninya, mungkin lebih baik anda menikmati pemandangan dari atas sahaja. Namun pemandangan dari bawah lebih cantik dengan pemandangan bukit-bukit sekeliling dengan gabungan pokok-pokok hijau berlatarbelakangkan Tasik Toba dan deruan air terjun. Tempat ini adalah salah satu tempat untuk mengambil gambar yang paling cantik. Nama sipiso-piso bermaksud pisau kerana aliran air yang deras yang menyerupai pisau.

 • 4. Air Terjun Janji

Air Terjun Janji adalah air terjun di Tasik Toba yang terletak di Kampung Marbun, Kecamatan Baktiraja, Kabupaten Humbang Hasundutan, Sumatera Utara. Air Terjun Janji ini mempunyai ketinggian sehingga 50 meter mengalir deras yang menawarkan pemandangan yang cantik.

Air Terjun Janji mempunyai nama penuh air terjun Sampurean Janji, ia mempunyai sejarah di mana raja-raja Batak membuat komitmen atau janji. Ketika raja Sisingamangaraja mengumpulkan tiga orang raja Batak, yaitu Raja Manullang, Raja Marbun dan Raja Sinambela yang memutuskan perjanjian damai antara satu sama lain.

Air Terjun Janji menghadap terus ke Tasik Toba dengan berlatarbelakangkan bukit bukau, pepohon hijau, tebing cantik dengan suasana sejuk yang membawa ketenangan. Air terjun ini dikelilingi oleh hutan belantara dengan pemandangan yang menakjubkan. Airnya bersih dan segar di mana anda boleh berenang di kolam yang berasal dari air semula jadi air terjun.

Bukan sahaja pemandangan yang cantik, air terjun bersejarah di mana tiga raja yang tidak pernah bergaul boleh memutuskan untuk berdamai di tempat ini. Air terjun ini sesuai untuk anda lawati. Selain anda boleh menikmati lawatan, anda juga boleh mendengar sejarah mengangkat sumpah raja-raja Batak di tempat ini. Melawat tempat ini akan membuatkan sesiapa sahaja tenang dan nuansa akan menarik perhatian orang ramai.

 • 5. Air Terjun Sitapigagan

Air Terjun Sitapigagan merupakan air terjun tersembunyi di Tasik Toba yang terletak di Kampung Bonan Dolok, Kecamatan Sianjur Mulamula, Samosir. Air terjun Sitapigagan merupakan salah satu air terjun yang unik dan menarik untuk dilihat. Daya tarikan dan keunikannya terletak pada cerun di mana air mengalir di antara tebing. Airnya sangat bersih dan segar di mana anda bukan sahaja menikmati pemandangan yang cantik malah boleh berenang dan berendam di kolam berdekatan air terjun.

Di lokasi air terjun Sitapigagan, anda akan melihat pesona air terjun dan birunya Tasik Toba yang membuatkan anda tenang dan betah berlama-lama di tempat ini. Air Terjun Sitapigagan merupakan air terjun yang sunyi kerana tidak terlalu ramai dilawati pelancong berikutan akses ke lokasi yang mengambil masa hampir sejam dengan menaiki motosikal.

Perjalanan ke lokasi air terjun walaupun jalan tidak lancar, anda akan menikmati pemandangan cantik seperti bukit bukau, sawah hijau dan rumah tradisional. bukan itu sahaja, anda juga akan melihat pemandangan salah satu pulau di Tasik Toba iaitu Pulau Tulas. Melawat tempat ini anda boleh menikmati beberapa panorama cantik bukan sahaja air terjun tetapi juga tarikan semula jadi yang lain.

 • 6. Air Terjun Binanga

Air Terjun Binanga Bolon adalah air terjun baru di Tasik Toba yang sesuai untuk pengembara yang mencari ketenangan. Untuk ke lokasi anda perlu melakukan trekking melalui hutan yang tebal tetapi kecantikan air terjun itu sangat menakjubkan. Air Terjun Binanga Bolon terletak di sebuah kampung terpencil iaitu Kampung Nagori Purba Pasir, sebuah perkampungan yang terletak di pinggir Tasik Toba dengan pesona eksotik.

Bagi pengembara, meneroka tarikan semula jadi adalah salah satu perkara yang menarik dan menyeronokkan di mana anda dekat dengan alam semula jadi dan menikmati keindahannya yang tersembunyi. Menurut maklumat, Air Terjun Binanga Bolon mempunyai ketinggian sehingga 80 meter yang mana airnya berasal dari bukit-bukit hutan. Di sekeliling air terjun anda akan melihat hutan tebal yang boleh dikatakan hutan masih dara.

Untuk ke lokasi, anda memerlukan lebih setengah jam melalui hutan, batu-batu curam, sungai yang mengalir ke Tasik Toba. Walaupun anda berada di dalam hutan belantara, anda juga boleh melihat pemandangan Tasik Toba dari lokasi air terjun dari hutan tebal kerana masih berada di kawasan Tasik Toba.

 • 7. Air Terjun Sigura-gura

Air Terjun Sigura-gura merupakan air terjun tertinggi di Indonesia dengan ketinggian 250 meter yang terletak di Dusun Sigura-gura, Kampung Pintu Pohan Dolok, Kecamatan Pintu Pohan Meranti, Kabupaten Toba Samosir, Sumatera Utara, atau sekitar 250 kilometer dari pusat bandar Medan atau tepatnya di kawasan tanah tinggi di tepi Tasik Toba.

Menjadi air terjun tertinggi di nusantara, ia mengundang ramai pelancong untuk melihat panorama air terjun ini sehingga ramai pelancong baik pelancong tempatan mahupun asing berkunjung ke tempat ini.

Air Terjun Sigura-gura mempunyai pemandangan yang menakjubkan dengan suasana yang sejuk dan semula jadi. Air yang mengalir dari tebing berbatu, air terjun Sigura-gura sebenarnya berasal dari Sungai Asahan dan dikawal melalui pintu air takungan sigura-gura di atasnya.

Air sungai Asahan yang mengalir deras merupakan antara sungai arung jeram terbaik di Tasik Toba dengan keadaan yang mencabar. Bukan sahaja aktiviti luar yang berbentuk rafting, di tempat ini juga anda boleh berkhemah. Tempat ini mempunyai landskap yang cantik dengan bukit-bukit, lembah, tebing hinggalah ke hutan yang cantik menambahkan lagi kecantikan air terjun tersebut.

 • 8. Air Terjun Ponot

Air Terjun Ponot adalah air terjun yang cantik di Tasik Toba dari aliran sungai Ponot dengan ketinggian 100 meter dengan aliran air yang deras. Air terjun ini terletak di Kampung Aek Songsongan, Kecamatan Tangga Dusun, Kabupaten Asahan. Lokasi air terjun ini dikelilingi pepohonan yang rimbun dan dihiasi dengan batu-batu besar sehingga mempunyai daya tarikan yang tersendiri.

Air terjun ini mempunyai air yang jatuh melalui tebing dengan tiga anak tangga yang mengindahkan pemandangan air terjun tersebut. Selain menjadi tempat pelancongan semula jadi dengan kecantikan yang unik, tempat ini juga mempunyai fenomena unik di mana terdapat banyak kelawar.

Air Terjun Ponot mempunyai suasana yang sejuk di mana hutannya masih sangat semula jadi. Untuk menikmati kecantikan air terjun ini, pelancong perlu berjalan kaki sehingga sampai ke tempat perlindungan. Dari sini anda akan melihat pemandangan yang cantik dan menakjubkan.

Terdapat juga kolam yang boleh anda berenang, tetapi anda perlu berhati-hati jika anda memanjat batu besar kerana ia licin. Airnya sungguh sejuk dan menyegarkan. Kerana pemandangan yang cantik, anda juga boleh menjadikan tempat ini sebagai spot foto yang instagramable.

 • 9. Air Terjun Aek Limut

Di dalam kawasan ngarai Sigura-gura atau juga dikenali sebagai lembah Asahan terdapat puluhan air terjun di dalamnya, salah satunya adalah Air Terjun Aek Limut. Air terjun ini terletak di Parhitean, Kecamatan Meranti Utara, Kabupaten Tobasa, Sumatera Utara, tepatnya di tepi antara Porsea dan Asahan.

Mengunjungi Air Terjun Aek Limut, anda tidak akan menghabiskan tenaga anda kerana tidak seperti air terjun lain di Tasik Toba, anda perlu menuruni bukit dan tangga atau trekking di hutan belantara. Akses ke air terjun ini agak mudah.

Air Terjun Aek Limut mempunyai ketinggian sehingga 70 meter yang mengalir dari tebing batu yang jatuh ke dalam kolam. Panorama air terjun yang cantik akan menghipnotis anda untuk berlama-lama di tempat ini.

Sumber air daripada Air Terjun Aek Limut berasal dari puncak bukit yang mengalir ke Sungai Asahan. Di tempat ini, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan termasuk berenang dan mengambil gambar. Tempat ini adalah tempat yang tenang yang boleh anda gunakan sebagai tempat untuk mencari ketenangan dan melarikan diri dari kesibukan bandar.

 • 10. Air Terjun Simonang-monang

Air Terjun Simonang-monang merupakan salah satu air terjun tersembunyi di Tasik Toba yang terletak di kaki bukit, tepatnya di Kampung Padang Pulau, Kecamatan Bandar Pulau, Kabupaten Asahan. Walaupun tersembunyi di sebalik hutan belantara, tetapi tempat ini sangat menarik untuk dilawati.

Air Terjun Simonang-monang mempunyai ketinggian lebih kurang 15 meter dimana terdapat dua air terjun yang jika dilihat seperti air terjun kembar. Air jatuh terus dari puncak tebing. Menuju ke air terjun simonang-monang akan mengambil masa 6 jam dari bandar Medan.

Walaupun jalan tidak lancar untuk ke lokasi kerana melalui jalan berbatu dan ladang, air terjun Simonang-monang sentiasa sesak dengan pengunjung terutama ketika cuti panjang. Air yang deras menambahkan lagi kecantikan tarikan pelancong ini.

Terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan di air terjun Simonang-monang termasuk berendam dalam air dan berenang. Tetapi airnya agak keruh. Selain pemandangan air terjun, hutan hijau dan tebing batu mempericantik air terjun ini. Udara yang sejuk diiringi suasana air yang gemuruh menjadikan kesegaran kepada pelancong.

 • 11. Air Terjun Sigota-gota

Air Terjun Sigota-gota merupakan sebuah air terjun di Tasik Toba yang mempunyai cerita tersendiri. Air terjun ini terletak di Kampung Tipang, Kecamatan Bakti Raja, Kabupaten Humbang Hasundutan, Sumatera Utara. Air terjun ini kelihatan sungguh cantik dengan tiga tingkat air terjun.

Air Terjun Sigota-gota juga dinamakan Air Terjun Sipultak Hoda. Sumber air tersebut digunakan oleh penduduk Kampung Tipang untuk mengairi sawah dan keperluan lain. Air terjun ini sangat sesuai kerana terdapat juga agro-pelancongan sawah. Sawah Kampung Tipang merupakan antara sawah tercantik di Tasik Toba.

Air terjun Sigota-gota adalah sebahagian daripada geosite. Terdapat ramai pelancong yang datang untuk membuktikan kekecantikan semula jadi dan panorama sekeliling. Air terjun ini juga sangat unik dimana terdapat air terjun yang terletak 100 meter dari lokasi utama.

Selain kecantikan panorama semula jadi, sawah dan bukit yang menghijau, air terjun Sigota-gota juga mempunyai mitos bahawa sebelum air terjun ini terkenal, lokasi air terjun tersebut merupakan tempat memancing ikan Ihan atau pora-pora, nama daripada lokal. Menurut nasihat sebelum ini, seorang pemancing mesti membawa Pohul-pohul, makanan tradisional Tasik Toba yang menjadi ritual kecil untuk memberi penghormatan kepada air terjun untuk mendapatkan hasil tangkapan ikan yang memuaskan.

 • 12. Air Terjun Siboruan

Air Terjun Siboruon adalah sebuah air terjun di Tasik Toba yang mempunyai tarikan pemandangan semula jadi yang sangat semula jadi tipikal perkampungan. Air terjun ini terletak di Kampung Siboruon, Kecamatan Balige, Kabupaten Toba Samosir.

Untuk ke air terjun Siboruon, anda akan dijamu dengan pemandangan padang hijau dan bukit-bukit yang cantik. Air terjun ini mempunyai daya tarikan yang begitu mempesonakan pemandangan di mana ia dikelilingi oleh hutan yang tebal. Air terjun yang terletak di dalam hutan ini menawarkan tempat yang tenang dan udara yang segar.

Apabila anda tiba di lokasi air terjun Siburuon, anda akan mendengar deruan air terjun yang membuatkan anda segera masuk ke dalam air yang menimbulkan keterujaan untuk pengunjung. Walaupun perjalanan meredah hutan dan keadaan curam, namun apabila tiba di lokasi, pesona air terjun itu benar-benar menawan hati dan penat lelah terbayar.

Air Terjun Siburuon yang airnya jatuh melalui cenuram berbatu dari ketinggian 40 meter kelihatan seperti permaidani kerana percikan air yang mengenai batu-batu itu menghempas, mencipta genangan air yang sangat mempesonakan.

 • 13. Air Terjun Sampuran Harimau

Air Terjun Sampuran Harimau merupakan salah satu air terjun tercantik di Tasik Toba, yang terletak di Kampung Halado, Kecamatan Pintu Pohan Meranti, Kabupaten Toba Samosir, Sumatera Utara. Air terjun ini mempunyai daya tarikan air terjun tinggi yang terletak di lembah Sigura-gura. Bukit berbatu di sekeliling menjadikan air terjun ini mempunyai kecantikan yang tersendiri.

Menurut cerita, Air Terjun Sampuran Harimau merupakan air terjun yang mempunyai aliran air yang besar. Kerana aliran besar air terjun itu, bunyinya seperti bunyi ngauman harimau. Walau bagaimanapun, kadar aliran semasa telah menurun.

Air terjun Sampuran Harimau mempunyai tebing batu secara menegak yang mencapai 215 meter sehingga tebingnya sangat ekstrem. Kewujudan tebing tersebut dijadikan lokasi mendaki batu oleh beberapa pendaki batu profesional.

Untuk ke lokasi Air Terjun Sampuran Harimau, akses jalan raya melalui hutan dan semak belukar. Aliran air tidak sebesar dulu, tetapi daya tarikannya luar biasa. Air terjun yang mempunyai ketinggian 28 meter ini masih cukup cantik untuk dilihat. Pemandangan batu besar juga menjadikan keindahan air terjun Sampuran Harimau.

 • 14. Air Terjun Pardomuan

Air Terjun Pardomuan merupakan air terjun di Tasik Toba yang menawarkan pesona semula jadi yang mempunyai suasana perkampungan yang sungguh cantik. Air terjun ini juga dikenali sebagai air terjun Batu Papan yang terletak di Kampung Pardomuan Ajibata, Kabupaten Toba Samosir atau sekitar 5 kilometer dari Pelabuhan Ajibata.

Untuk sampai ke Air Terjun Pardomuan anda boleh menggunakan motosikal bagi memudahkan anda menerokai kawasan luar bandar. Anda bagaikan pengembaraan di dalam hutan dengan pemandangan pokok buluh dan pokok rendang dengan pelbagai kicauan burung. Tiba di lokasi anda perlu menyusuri laluan antara pokok dengan laluan yang curam dan mencabar.

Apabila anda tiba di lokasi Air Terjun Pardomuan, anda akan mendengar percikan air dan pesona air terjun yang masih perawan. Air yang mengalir dari celah-celah batu dan alam semula jadi yang tidak tercemar. Tumbuhan endemik Toba juga menjadikan kecantikan tempat ini.

 • 15. Air Terjun Siringo

Air Terjun Siringo adalah air terjun di Tasik Toba yang terletak betul-betul di tepi Tasik Toba. Air terjun ini terletak di Kampung Silalahi, Kabupaten Dairi. Air terjun yang cantik dengan tujuh tingkat ini jatuh tersembunyi di dalam hutan Silahisabungan dan merupakan salah satu air terjun tercantik di Tasik Toba yang patut dikunjungi.

Air Terjun Siringo merupakan tarikan pelancong yang masih belum diketahui secara meluas oleh pelancong. Pesona air terjun masih sangat semula jadi di tengah-tengah hutan pain. Air terjun tujuh tingkat ini boleh dilawati dari Tugu Silalahi hingga ke jalan ke Loji Janakuasa Hidro Renun sejauh kira-kira 5 kilometer. Sampai di lokasi parking, anda boleh berjalan kaki lebih kurang 10 minit untuk sampai ke air terjun. Pelancong hanya boleh mengakses sehingga tingkat 4 dengan mudah, manakala dari tingkat 5 hingga tingkat 7 akses sangat sukar kerana ia curam dan licin.

Di sekitar Air Terjun Siringo terdapat bebatuan dan batuan sedimen yang mencantikkan pesona air terjun tersebut. Air Terjun Siringo mempunyai ketinggian 20 meter diapit tebing batu dan pokok hijau. Pemandangan semula jadi sekitar air terjun ini sungguh cantik.

Baca Juga:

Jika anda berminat untuk melawat salah satu air terjun di Tasik Toba di atas, anda boleh lihat dahulu bila masa terbaik untuk melawat ke Tasik Toba, supaya anda dapat menikmati pesona air terjun cantik di Danau Toba, Sumatera Utara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *