Menyelam & Snorkeling di Tasik Toba: Panduan Pemula untuk Snorkeling Air Tawar di Danau Toba

Orang ramai mungkin bertanya soalan sama ada boleh menyelam dan snorkeling di Tasik Toba! Snorkeling bukan sahaja aktiviti pelancongan marin yang hanya dijalankan di laut, walaupun snorkeling di lautan anda akan melihat lebih pelbagai tarikan seperti snorkeling di Pulau Rubiah yang terletak di Pulau Weh. Ia menjadi salah satu tarikan utama pelancong di Pulau Weh dan biasa ditawarkan dalam pakej percutian ke Aceh dan Sabang. Bukan sahaja snorkeling, menyelam di Sabang juga menawarkan tarikan bawah air yang menakjubkan. Anda juga boleh melakukan perkara yang sama di Tasik Toba.

Tasik Toba adalah tasik atau kaldera gunung berapi terbesar di dunia. Luas permukaan tasiknya mencapai 1,130 kilometer persegi. Tasik Toba merupakan salah satu tarikan pelancong utama di Sumatera Utara yang merupakan salah satu destinasi pelancongan utama di Indonesia. Banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan aktiviti pelancongan yang menarik di Tasik Toba seperti melihat panorama Tasik Toba dari atas bukit yang terdapat banyak bukit di Tasik Toba menawarkan pemandangan yang indah, melawat pantai cantik di Tasik Toba, melihat air terjun di Tasik Toba yang menakjubkan, menikmati pemandangan sunrise di Tasik Toba hingga snorkeling di Tasik Toba.

Bagi anda yang inginkan percutian lengkap ke Tasik Toba, boleh lihat pakej Percutian ke Medan Danau Toba yang kami tawarkan di bawah:

Lihat juga pakej menarik lain yang kami tawarkan untuk anda:

Mungkin anda tidak perlu menyelam terlalu dalam untuk melihat keindahan persekitaran air tawar. Tasik Toba penuh dengan pantai tepi tasik yang menakjubkan dan satu cara untuk menikmati keindahannya dengan bersnorkel di Tasik Toba.

Seperti snorkeling di laut, contohnya di Taman Laut Rubiah, anda memerlukan mask atau peralatan menyelam, snorkel untuk bernafas, sirip untuk berenang. Penggunaan peralatan snorkeling sangat mudah dan ringkas. Anda pasti akan tahu apabila anda mula-mula melihat peralatan snorkeling. Peralatan tersebut tidak selengkap peralatan selam skuba yang lebih lengkap dengan BCD, silinder oksigen hinggalah kepada regulator. Terdapat perbezaan antara snorkeling dan menyelam di mana menyelam mempunyai asas dan teknik yang tersendiri.

Fins adalah salah satu alat yang sangat membantu anda dalam berenang di mana penggunaan alat ini adalah untuk mendorong diri anda ketika berenang dan snorkeling. Penggunaan mask untuk memudahkan anda memerhati kehidupan dalam air dan snorkel untuk membantu anda bernafas semasa anda snorkeling.

Apabila anda berfikir tentang snorkeling, anda mungkin terfikir tentang terumbu karang dan ikan berwarna-warni seperti di lautan. Anda juga boleh melihat banyak perkara menarik di tasik tersebut terutamanya Tasik Toba yang terdapat ikan air tawar, amfibia, penyu, kontur berpasir, rumput air tawar hinggalah kepada pelbagai ekosistem tasik yang lain, salah satunya adalah udang lobster air tawar dan sebagainya.

Untuk tempat snorkeling di Tasik Toba, agak banyak tempat yang boleh anda lakukan aktiviti snorkeling seperti di Pantai Pelangi Tambunan, Pantai Parbaba, Pantai Sigurgur, Pantai Batu Hoda, Pantai Lumban Bulbul, Pantai Sipinggan, Pantai Situngkir, Pantai Paropo dan banyak lagi. . Pantai-pantai ini bukan sahaja menawarkan panorama yang indah tetapi juga sesuai untuk aktiviti snorkeling.

Selain melancong dan snorkeling di tasik gunung berapi terbesar di dunia, anda juga boleh melakukan spearfishing di Tasik Toba. Teknik pancing tombak ini adalah gabungan snorkeling dan spearfishing. Spearfishing sendiri bertujuan untuk menembak ikan baik sebagai hobi dan mencari ikan untuk dimakan.

Bagi anda yang suka mencuba selam skuba. Tasik Toba boleh menjadi tempat untuk anda belajar tentang selam skuba atau asas selam skuba. Namun, buat masa ini tiada pengendali khas yang menawarkan aktiviti ini. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh menyelam di Tasik Toba. Tasik Toba juga menawarkan lokasi yang ideal untuk penyelam di mana anda boleh melihat ciri-ciri uniknya.

Petua keselamatan untuk menyelam & snorkeling di Tasik Toba

Jika anda seorang pemula, snorkeling di tasik adalah salah satu cara terbaik untuk keselesaan. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, berikut adalah petua untuk snorkeling kali pertama di tasik:

  1. Jangan snorkeling terlalu jauh dari pantai kerana ia semakin dalam dan kadangkala arusnya terlalu deras.
  2. Snorkeling dengan rakan atau pemandu adalah lebih baik kerana aktiviti air tasik yang tidak dijangka dan juga termasuk kecederaan, hidupan liar hingga keletihan.
  3. Periksa peralatan snorkeling atau menyelam anda untuk kesesuaian dan fungsi sebelum anda pergi snorkeling.
  4. Sentiasa bertenang semasa snorkeling dan bernafas seperti biasa. Ini untuk mengelakkan keletihan, panik hingga mengganggu hidupan akuatik.

Kini anda tahu asas snorkeling di Tasik Toba, petua snorkeling dan tempatnya. Inilah masa yang sesuai untuk anda meneroka dan mencari perkara menarik di Tasik Toba, Sumatera Utara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *